Wednesday, March 10, 2010

Tahniah Generasi Baru

Salam.

Bismillah.


Prologue...

"From one generation to the next... The following one will continue to surpass the previous". The battle was a very long battle. Collosal damages took place. Kakuzu, a criminal, a traitor of his country, lived long enough for three generations. He was able to live with maximum five hearts in his body, pumping different kind of elemental chakra. He was the one who had killed the first Hokage, and still lived after Sarutobi's death. He was one of the Akatsuki members. No one expected that this five-hearted man was killed. But, what Kakashi said was true, Naruto attacked him with a brand new jutsu. An expansion pack of Rasengan, known as Rasen Shuriken.

A nature-chakra jutsu, where he used his wind-nature chakra to form the Rasengan. This attack was furious and critical, piercing his body, sliced into pieces. Before Kakuzu was finished by Kakashi's Chidori....this was what Kakashi said.

____________________________________________________________________


Semalam Ayaz tertinggal van. Hantar budak bijak tu ke tadika lama ana, Tadika Amal. Dalam kereta berdua dengan dia, borak-borak. Macam-macam yang diborakkan. Seronok dengar dia bercerita. Sampai satu simpang, dia kata, "Eh..sini..pusing sini." Masa tu traffic light warna merah. Ana berhenti. Ana ingatkan memang tadika dah pindah, baru nak pusing. Tiba-tiba dia kata "Eh...eh...silap..sorry..(gelak-gelak malu kucing).." Pergh. Memang bajet ar dia. Haha. Ana teruskan perjalanan sampai hantar dia. Borak dengan cikgu ana. Wow. It has been 11 years. Lama betul.

Tahniah personally ana ucapkan pada yang mendapat result yang korang rasa bersyukur dengannya. Alhamdulillah. Whoa. Hebat-hebat semua. Sometimes, I feet it is just a bit unfair, just because Al-Amin private school, kecemerlangan kami tak masuk list PPD. =.=" Moga yang mendapat result syukur dan redha. Kalau nak cuba recheck boleh sahaja =) Ana tak dapat apa-apa makluman lagi, whether Ikhwanul15 beats record Caliph14 or not. Hehe. Because kalau beat, tahniah ana ucapkan. Kalau tak beat, alhamdulillah ana ucapkan. Hehe.

Harap dengan result dapat masing-masing sebarkan ruh Islam. Manfaatkan betul-betul potensi ilmu yang tengah 'panas' dalam diri. Be yourself bak kata omputeh. Tapi, be yourself yang fitrah punya, bukan yang nafsu punya. Masing-masing ada minat masing-masing; bisnes, komputer, math, physics, engine, tafsir n hadith, dan macam-macam lagi. Even music. Before this, I doubted music could bring any effective impact. I mean, not only positive message it relays, but a symphony strong enough to mobilize us. Later then, Maher Zain muncul. Allah, hebat dia. Lyrics, Music, rhythm, sume smart. Maaf, bukan nak defy group nasyid lain ye? =) Cuma, UNIC and the gangs, lagunya bercampur baik dan buruk. Mungkin baik untuk orang awam, tapi cancerous for ikhwah, contohnya. Itu pendapat. Boleh terima boleh tolak. All I want just a pure and clean one. And, Yay! Maher Zain comes to the rescue. Maaflah kalau macam budak-budak, aura gembira junior-junior dapat mantap. Effects nya sampai mak ana pun happy. Tu tak nampak lagi tuan-tuan punya badan. Kalau nampak, Masya Allah.

Yang tak tercapai target, jangan kecewa. SPM bukan segala-galanya. Don't worry, I've felt it for a 'while'. Haha. Doa pada Allah agar dimudahkan jalan ke mana-mana yang diingini. Yang penting, jaga iman di mana sahaja anda berada. Itu penting. Kat sini, dapat result, anytime boleh boost balik. Bagi contoh senior, Syed Huzaifah. SPM agak tak menjadi. Who knows naik Uni mantap habis. Masuk paper lagi dia punya projek. Jadi, don't worry be happy. Bagi yang dah bersedia nak melangkah ke bidang dakwah secara lebih serius, dengar elok-elok kata ana. Jangan jadi fanatik, jangan taksub. Tajarrud atau total boleh, cuma untuk menyalahkan orang lain dan kita sahaja betul, adalah langkah yang amat tidak bijak. Amat-amat. Juga, carilah jalan dakwah yang mana seperti Hasan Al Banna ucapkan, Dakwatuna Bari'ah wa Nazihah. Dakwah kami bersih dan suci. Kalau ada pelik-pelik sikit, buat perkara bertentangan 'urf dan sebagainya hati-hati. Tak perlu terdesak nak helah sana-sini. Di tempat ana, macam itu yang terjadi. Not to be weirdo, cuma, dah ada bukti secara rekod pengakuan dibuat. I wonder, ini hanya berkaitan dengan wisdom. Tak perlu cakap lebih-lebih =)
blogger-emoticon.blogspot.com
Asyraf Roslan mesej tadi, dok mesej-mesej dengan dia pasal result. Hebat tak hebat budak Alamin ni, beza dia dengan best student Malaysia tahun ini A dengan A+. My junior dapat 14 A+ and satu A, best student Malaysia dapat 15 A+. WOw! Hehe. Acap tadi pun macam girang je. Kesian dia dok kat hutan KYUEM. Hehe. Tak lama dah dok hutan, pasni nak oversea dah. Haha.
blogger-emoticon.blogspot.com
Sekarang ini kita generasi baru. Selepas dah kalah teruk dulu masa Khilafah jatuh, umat Islam agak terseksa. Doubled or tripled than before. Sampai sekarang, kita diinjak-injak lagi. I know this topic dah terlalu banyak dibincangkan, sana sini. Cuma ana harap masing-masing lepas ini, bila dah keluar betul-betul, buka mata. Umat tengah tenat sekarang. Masih ada lagikah harapan untuk kita? Baru sehari lepas, Syaikhul Azhar, Prof Dr Sayyid Tantawi meninggal kerana sakit jantung. 'Orang kuat' agama kita. Kalau dulu, ada gelombang fitnah kena tepat pada dia. Pelik bila difikirkan mengenai lumrah manusia. They tend to believe the negative side of a thing rather than the positive side. Imagined, I asked my friend, yang jawa tok-tok punya memang pakar bab-bab ni, yang berita itu salah. Dia siap bagi link lagi. Tapi, orang Malaysia. Susah nak percaya. SUSAH NAK PERCAYA PERKARA BAIK YANG ORANG BUAT!! It brings no harm. Poin di sini, generasi lama sudah makin sikit, orang panggil generasi berkualiti punya. If dahulu, Syeikh Ahmad Deedat meninggal, Dr Zakir Naik muncul. Zaman ini, ana kadang-kadang terfikir, adakah cukup untuk pertolongan Allah datang pada kita? Cukup dekat ke tidak kita dengan Allah?

Let's ponder.. Our beloved Prophet once said.
Dari Nukman bin Basyir katanya, “Suatu ketika kami sedang duduk-duduk di Masjid Nabawi SAW dan Basyir itu adalah seorang yang tidak banyak cakap. Datanglah Abu Saklabah lalu berkata, “Wahai Basyir bin Saad, adakah kamu hafaz hadis Rasulullah SAW tentang para pemerintah?” Huzaifah RA lalu segera menjawab, “Aku hafaz akan khutbah baginda SAW itu.” Maka duduklah Abu Saklabah Al-Khusyna (untuk mendengarkan hadis berkenaan). Maka kata Huzaifah RA, Nabi SAW telah bersabda, “Telah berlaku Zaman Kenabian ke atas kamu. Maka berlakulah zaman itu seperti yang Dia kehendaki, kemudian Allah pun mengangkat zaman itu seperti yang Dia kehendaki. Kemudian berlakulah Zaman Kekhalifahan yang berjalan menurut cara Zaman Kenabian. Maka berlakulah zaman itu seperti yang dikehendaki oleh Allah ia berlaku. Kemudian diangkat-Nya apabila Dia berkehendak mengangkatnya. Kemudian berlakulah pula Zaman Pemerintahan Yang Menggigit (Fitnah). Maka berlakulah zaman itu seperti yang dikehendaki oleh Allah berlakunya. Kemudian Dia mengangkatnya seperti yang Dia kehendaki mengangkatnya. Kemudian berlakulah Zaman Pemerintah Yang Zalim (Diktator). Maka berlakulah zaman itu seperti yang Allah kehendaki ia berlaku. Kemudian Dia mengangkatnya apabila Dia mahu mengangkatnya. Kemudian berlakulah pula Zaman Kekhalifahan yang berlaku menurut cara Zaman Kenabian.” Kata Huzaifah RA, “Kemudian baginda SAW diam.” Hadis ini diriwayatkan oleh Imam Ahmad di dalam kitab Musnad Al-Imam Ahmad bin Hanbal, Juzuk 4, halaman 273. Juga terdapat di dalam Kitab As-Silsilatus Sahihah, Jilid 1, hadis nombor 5.

Allah.. Sekarang ini zaman pemerintah yang zalim. Agaknya bila pula kita nak melalui zaman terakhir? Ana nak terlibat dalam revolusi dunia yang terakhir ini. Pilihan ada dua sahaja, sama ada kita terlibat atau tak. Doa ana, moga-moga dapat melihat zaman kelima itu tertegak depan mata ana. Kita memang tak akan dapat menandingi generasi-generasi yang Nabi dah sebut sebagai 'unbeatable' seperti generasi Nabi dan sahabat, generasi tabi'in, generasi tabi' at tabi'in, dan dari military aspect generasi Sultan Muhammad Al Fath. Namun kita boleh jadi hampir seperti mereka. Ya! Tak mustahil. So, jadi baik jom. Dapat isteri baik. Dapat anak-anak baik. Hehe... =) Jangan lupa, anak-anak kita ada kat tulang belakang kita, apa kita buat depa tengok. Hidup ini ada dua equation.

“Allah berfirman (dalam hadits qudsi) ‘Apabila hambaku ingin melakukan kejahatan, maka janganlah kamu menulis kejahatan itu atasnya hingga ia melakukannya. Jika ia meninggalkannya karena Aku, maka tulislah untuknya satu kebaikan. Apabila ia ingin melaksanakannya kebaikan lalu ia tidak sempat melaksanakannya, maka tulislah untuknya satu kebaikan. Jika ia telah melaksanakannya, maka tulislah untuknya sepuluh kali lipat hingga tujuh ratus kali lipat.” (H.R Bukhari no. 7501)

Tak seimbang kan? Macam mudah saja dapat pahala. Banyak pahala, makin dekat dengan Allah. Dekat dengan Allah..dapat pertolongan Allah.. well. Itu saja. Cuti dah nak habis dah. Lagi 2 bulan di DQ. Allahu Akbar..
blogger-emoticon.blogspot.com
Akhir kata, tahniah untuk batch Ikhwan15. Personally, pencapaian hebat. Tahniah.
blogger-emoticon.blogspot.com
Sebelum hop ke blog lain, sila layan video ini. Betul cakap, amat terharu. Well-said, cukup untuk mengalirkan air mata, terutamanya buat gamers. Dush..awal-awal tengok memang terasa sangat. By the way, ini memang khas untuk gamers. Truly effective. Harap sama-sama dapat kita muhasabah .... =)

1 comment:

  1. we're getting older.. time flies... dreaming to see the promised bright future

    ReplyDelete

Sila lah komen. Untuk perkongsian ilmu, teguran membina, dan pengerat ukhuwwah.