Tuesday, November 24, 2009

Cuti - The Moment of 'Truth'

Salam.

Bismillah..

Last week and these two days have been a very tiring period, for me at least. Dihidangkan dengan exam, Alhamdulillah akhirnya selesai. Lega. Don't misunderstand my tajuk, ianya normal, kami as student terutamanya akan menanti-nanti kedatangan cuti. Kita manusia. Perlukan rehat. Elasticity. Dahulu kisahnya, ada seorang ahli falsafah Yunani, dilihat bermain-main dengan anak kecil. Lalu sahabatnya datang menegur, dia sebagai ahli falsafah harus menjaga wibawanya. Lalu ahli falsafah tersebut berkata "Manusia bagaikan busur panah. Jika ianya sentiasa ditarik, talinya akan mula kendur. Jika ianya dibiarkan lama tak ditarik, talinya akan hilang kekenyalannya.(right word? I mean elasticity)". That's what I learn when I watch SURROGATE. In a life where surrogacy rules their way of life, their life seems pretty dull. You just sit back, put on your glasses I don't know what it is, and control a robot of yours, a surrogate to live your life. You don't feel tired, you feel secure, if anything happens, it will be your surrogate, not you in your room. Ana yang tengok cerita tu pun rasa dah live a heartless life. Haish.

Berikut adalah perancangan tuan hamba pada musim cuti ni -> ada pape tambahan sila maklumkan ye hoho..

1. Pergi ke Nilai, ada perjumpaan. More accurately, birthday party of my friend. Kalau jadi.

2. Jumpa Salman, haha.

3. Ke Melaka oh yeah! Akan pergi dengan Asyraf, Omar, Amin, Abu, Asif and kawan Asyraf. Ada tournament DOTA di sana...kami pergi tengok je.

4. Bersosial dengan kawan-kawan, Mirol balik nanti.

5. Bawa adik-adik pergi PetroSains, dengar Hitz haritu cakap pasal Music Exhibition. ( ana ON Hitz untuk Gotcha call je. Every weekdays 7 lebih n 8 lebih in the morning)
Asalnya nak bawak dua orang si kecik tu je. Tapi mak ana cakap, I'll not be able to handle my two brothers. I laugh but she is right. It takes more than leadership to handle these kids, it takes love, patience, and faith. But, as the saying goes, modified one...Abang Borek Adik Rintik!

6. In mission, untuk turun berat badan. =.='

7. Buat list sponsor untuk Majalah Gen10, as well as cari maklumat untuk my sponsorship. Ana nak pergi oversea. UK specifically. If tak dapat juga, I got a good place in my mind. Nasuha's place. TARC.

8. Ada Mukhayyam. Choose, Khariji atau Dakhili? Prefer Khariji, I love Hutan. If Dakhili, they got banyak input. Also good. Aiyo..pening.


Ha..sekadar itu perancangan kasar. Ini hari pertama cuti, ada lagi 5 minggu cuti! Yang penting, habiskan baca buku dan mengulang Quran! My friend once said, why bother reading books sedangkan we got the Greatest Book ever in our heart? I said, I just do what the Greatest Book told me, dengan cara Prophet told me. Ilmu! :)


Ini dia dua orang itu nakal! Moga mereka bersama adik-adik lain jadi pejuang agama besar nanti. AMin.

4 comments:

  1. akan insya allah. shh.

    ReplyDelete
  2. salam.lama xdengar cerita.haha
    semoga masih sihat sentiasa.
    adk kau ada yg major exam kn thn nih?insyaALLAH,boleh ikut abang dia tuh.cemerlang tuh.
    mahu pergi oversea ke mana bro?huhu.
    choose molek la ye?heh
    salam.

    ReplyDelete
  3. cerita busur tuh mcm pnh terbac..
    dr mane ye?

    ReplyDelete

Sila lah komen. Untuk perkongsian ilmu, teguran membina, dan pengerat ukhuwwah.